čtvrtek 21. ledna 2016

Rady & tipy - #1

Ahoj kočky,
rozhodla jsem založit nový typ článku a to tedy "rady & tipy",které budu pro Vás sbírat ze svého života. A dneska to budou rady & tipy na téma : UČENÍ, já vím,že podobný článek či video jste již určitě viděli či slyšeli jinde, ale i já bych Vám chtěla něčím přispět.
READ MORE 


Konečně se uzavřela pololetní klasifikace a tak už mám aspoň trochu víc času na sebe, na ostatní a taky i na blog, můžu říct, že pro mě to byly tři týdny plné hrůzy a každodenního stresu jak to příští den ve škole zvládnu a tak jsem se snažila si to učení trochu ulehčit a zpříjemnit. A tak jsem Vám sepsala co mě osobně nejvíce pomáhá při učení.

POMŮCKY:  1."lepíky" všeho druhu
                        2. zvýrazňovací fixy
                        3. papíry do zásoby
                        4. jídlo a pití
                        5. a hlavně PEVNÉ NERVY


(jak vidíte má zásoba lepíků a zvýrazňovačů je opravdu veliká, ale mnohdy mi usnaďnují práci)

A teď už přijdeme k radám samotným.

1."TIME MANAGEMENT"- pro stíhání učení a i dalších aktivit je pro mě důležité si rozvrhnout řádně čas, tím pádem nejlepší způsob je pořídit si diář, pokud víte, že vás čeká velká písemka a víte, že se to nestihnete naučit za den, tak vám rozhodně doporučuji si rozepsat  učení na více dní a musím říct, že tato metoda mě i hodně  odprostila od neustálého stresu že nic nestíhám. Rozhodně je důležité dělat i přestávky mezi učením, kde si třeba dáte čaj nebo něco dobrého :).

+ zjistěte kdy je váš ideální čas na učení (já se nejlépe učím odpoledne a ráno) a také jaké prostředí Vám vyhovuje na učení

2. KULTURA SEŠITU- abych se věci dobře naučila tak mi pomáhá i upravený sešit, pokud vím, že nestíhám psát zápisky některého učitele, píšu si je vedle na papír a později si je přepíšu do sešitu a přitom se už něco i naučím, pokud víte, že Vaše písmo není moc krásné, doporučuji si sešity přepsat do Wordu.
+ důležité věci,jména či události hodně často zvýrazňuji

3. OPAKOVAT, OPAKOVAT A OPAKOVAT- pokaždé co se naučím jednu kapitolu či dvě stránky ,se vrátím k začátku a celé si to znovu zopakuji. Také občas dělám to, že si daný výklad přepíšu na papír.

4. "LÍSTEČKOVÁ METODA"- tohle už je poměrně profláknutý způsob, ale pokud se učíte třeba takové slovíčka tak je dobré si udělat kartičky, na jednu stranu napsat slovíčko česky a na druhou např. anglicky, existuje na to i samotný program. Tato metoda se dá využít na spousty předmětů. A občas když jsem líná tak si to napíšu dokonce i do tabulky na PC a pak vytisknu.

(moje příprava na poslední písemku z dějepisu)

5. POMOC OD OSTATNÍCH-pokud jdete třeba na zkoušení tak rozhodně doporučuji se nechat od někoho ještě před tím vyzkoušet , pomůže vám to od trémy a hlavně si to řeknete  a zopakujete pořádně nahlas. Samozřejmě, že je to i dobrá příprava na písemku. 

+stačí využít i samotné zrcadlo

6. PRÁCE S VÍCE ZDROJI- i když víte, že budete psát test např. jen z toho co máte v sešitě, je dobré přečíst si to třeba v učebnici nebo někde i na internetu, najdete tam další souvislosti se kterými vám to může nalézt i lépe do hlavy.

A tak tedy to by byly takové mé "menší" rady, jak si pomáhám od učení já, doufám že Vás článek moc nenudil a trochu jsem Vás aspoň inspirovala.

Co pomáhá vám? Máte nějakou radu společnou jako já? Učíte se často?

R♥



34 komentářů:

  1. pekne to maš vymyslene pokiaľ ti to tak pomaha je dobre, ja som sa snažila mať vždy pevne nervy hlavne pri učení ale som rada že už mam zatym lebo neviem si predstaviť že by som sa ešte učila asi by som si vyšklbala všetky vlasy :-D inak do školy som chodila rada a písala horšie bolo sa to učiť :))

    OdpovědětVymazat
  2. pekne zhrnuté :) ja pevne nervy nemám :D kartičkovú/lístečkovú metódu používam..dokonca si to brávam so sebou keď niekam ideme, a mam čas napr pri cestovaní, a je fakt že to ma vyše baví ako čítať celú A4ku :D no a kultúra zošitov..to ide mimo mňa..nikdy nestíham opisovať zo slajdov..takže zväčša si zapisujem len čo ma zaujme,ale učím sa z poznámok ktoré niekto píše na pc...ale pekné zošitky proste musia byť ! :D a teda tiež mi pomáha si gúgliť informácie..alebo pre mňa top kukať na YT videá k tomu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ti:) Já tedy jak kdy,většinou když je to můj oblíbený předmět tak mě toučení docela i baví :D No lístečková metod je prostě super :D Já teda jsem na ty sešity až moc pečlivá :/ :D Přesně tak! :)

      Vymazat
  3. Lístečky zbožňuju, čím víc jich je, tím líp! :D Ale je fakt, že jediný můj problém u učení je - dostat se vůbec k tomu a soustředit se. Protože mým koníčkem je stále od toho odbíhat. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Pátou pomůcku velmi často postrádám. :D No a bez svého "úkolníčku" a barevných zvýrazňovačů bych nemohla fungovat už vůbec!

    OdpovědětVymazat
  5. Máš rozhodně dobrou taktiku! Já už sešity nepoužívám, vše si píšu do tabletu, tak tam si třeba taky různě občas zvýrazňuju a tak :) Ale pro mě je rozhodně dobrý plán - spočítat si kolik mám času a dobře si učení rozvrhnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti závidím,taky bych si ráda psala vše do tabletu,ale naše střední mi to neumožňuje :/ Pro mě je dobře rozvrhnutý čas rozhodně nutnost :)

      Vymazat
    2. To vám to fakt nedovolují? Tak to je od nich pěkně hnusné a hloupé.. Chápu, že mají strach, že asi budeš na internetu, ale na druhou stranu co je jim co do toho, kam si to zapisuješ, můžou být vůbec rádi, že tam na té a té hodině vůbec jsi :D :)

      Vymazat
    3. Právě,právě mám na to stejný názor :) A stejně budeme jednou pracovat jen s počítači,tak proč se do toho nepustit rovnou :)

      Vymazat
  6. Pěkný článek, jediná pomůcka, která mi při učení chybí jsou ty pevný nervy :D
    Já jsem teďka přešla na kartičkovou metodu v AJ a vážně to monáhá...ale já si je pak stejně musím zopakovat ještě v učebnici..:)

    ChicByJane.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :) Kartičková metoda je super,hodně věcí mi ulehčuje :)

      Vymazat
  7. Pěkné tipy, já mám taky v plánu podobný fruh článku, tvé tipy jsou užitečné a máme pár věcí společných. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle články jsou super,rozhodně si ho přečtu! :)

      Vymazat
  8. Tak to vyzerá fakt super. Naozaj veľmi pekné tipy.

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na moju extra MEGA GIVEAWAY (4 súťaže v 1) v ktorej si môžeš zasúťažiť o poukážky ale aj o viac ako 40 pruduktov z kozmetiky, knihy či šperky

    OdpovědětVymazat
  9. Ja veľa zvýrazňujem a mám dojem, že aj ja som kedysi robila takéto tabuľky na dejepis, teraz som už trochu lenivá, tak si roky a osobnosti vypisujem ručne, príde mi to, že si to lepšie zapamätám ak to nerobím cez počítač;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky,zvýrazňovače jsou mojí nutností :) Já jak kdy někdy ručně někdy zas na počítači :)

      Vymazat
  10. Dokonalý článok. Na tieto veci som "úchylná", takže sa k nemu budem pravidelne vracať :) Máš to úžasne vymyslené :)

    CRYSTAL PEOPLE

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem byla mladší, tak jsem byla na tohle všechno hrozně akční. Lepítka, barvičky.. A teď.. teď mám papír, propisku a o hodinách se snažím soustředit.. A jsem vcelku spokojená.
    Prolhaná Mrcha

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkné tipy :) to rozvrhnutí času je fajn, akorát já si pak stejně říkám, že teď budu dělat ještě něco jiného a to učení nějak zrychlím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas se mi to také stane,ale prostě si řeknu že NE! :D

      Vymazat
  13. Super tipy :) Od té doby, co jsem přešla z gymplu na střední se moje učení změnilo na přečtení si zápisků (a to ještě okopírovaných od spolužáka) v hodině před písemkou. Popravdě mi to stačí, na vysvědčení mám nejhůř dvojky, ale trochu se bojím, až přijde maturita a VŠ, moc dobře vím, že potom budu pěkně v háji, protože moje školní morálka je na dost nízký úrovni :D

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji ti :) Já mám takovou hrozně blbou vlastnost na to,že se prostě z jiných zápisků než z vlastních nenaučím :/ :D No právě,brečím u 6 stránek co se mám naučit,ale u maturity to bude 600 a víc stránek :D

    OdpovědětVymazat
  15. Lístočkovú metódu som nikdy nepoužila, ale inak to máme s učením asi dosť podobné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi asi první kdo jí ještě nevyzkoušel co tak vím :)

      Vymazat
  16. Ja už mám všetky možné školy za sebou, strednú aj vysokú a najlepší spôsob, ako si učivo zapamätať bolo opakovať si ho a tiež som si rada zvýrazňovala, čo bolo dôležité, na vypisovačky som ja nikdy extra nebola, ale niektoré veci napr. vzorce, ktoré sme si museli netrepať do hlavy, tak tam iné než písanie nepomohlo, hlavne tie matematické schémy a zápisy.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti to tak závidím,že už to máš za sebou :D

      Vymazat